Egen scooter till vårens alla picknickar

Egen scooter till vårens alla picknickar

Att ha en egen elscooter är smidigt när du ska till parken och ha picknick. Släng i lite härlig picknickmat i ryggsäcken och åk iväg.

Slipp böket med att hyra scooter i appar och riskera att någon annan tar scootern innan du kommit hem genom att köpa en egen scooter som du äger.

När du har en egen scooter kan du ladda den hemma så att den alltid är fulladdad när du behöver den.

Egen scooter i trädgården

Egen scooter i trädgården

Att ha en egen scooter redo i trädgården för kortare turer in till stan är himla bekvämt. Slipp appar och att leta efter ledig scooter, bara hoppa på din egen fulladdade scooter och dra iväg.

Om det regnar rekommenderar vi att du förvarar din scooter under tak så att livslängden blir så lång som möjligt. Skaffa gärna ett eluttag i närheten av din scooter-plats så kan du enkelt koppla in din scooter när du kommer hem från turen.

Hyra eller köpa elscooter?

Hyra eller köpa elscooter?

Den här sidan handlar ju om "Egen scooter", alltså att äga en egen scooter istället för att hyra en av de många hyrscootrarna som finns.

Nuförtiden finns ju Voi, Bolt, Tier, Lime och en massa andra bolag som hyr ut scootrar i våra städer. Och att hyra är verkligen supersmidigt! Ladda ner en app, skapa ett konto och du är igång. Du betalar ofta en startavgift och en minuttaxa.

Kortare resor i stan eller bara för att prova på kan helt klart vara värt priset, men om du ska köra lite mer än så och kanske till och med pendla med scootern blir det snabbt för dyrt att hyra. Vissa av bolagen har abonnemang som kostar lite mer som kan vara bra för att testa under längre tid.

Att äga sin egen scooter gör att du har ett fordon i fint skick som du själv kan ta hand om. Du vet att den alltid är redo och fulladdad när du sticker hemifrån. Dessutom är den lätt att bära med sig så att du tex kan ta in med den in på jobbet.

Prova gärna att hyra först och kom sedan tillbaka hit för att hitta din favoritscooter att köpa hem.

Ta elsparken till stranden i sommar

Ta elsparken till stranden i sommar

Tänk att ha en egen elspark att ta till stranden i sommar! Slipp springa runt och leta efter lediga sparkar, ta din egen direkt från tomten. Fulladdad och fräsch!

Att ha en egen scooter ger dig frihet att åka iväg när du vill, parkera var du vill (enligt gällande regler såklart) och kunna åka tillbaka hem när du vill. Ingen annan kan ta din spark ju.

Ta det lugnt i solen bara så du inte bränner dig nu när du får så mycket ledig tid på stranden 😎

Maxa effekten på din el-scooter

Maxa effekten på din el-scooter

Hyrfirmornas elscootrar har blivit mycket bättre, framförallt mer hållbara så att de klarar den ofta hårda behandlingen de får utstå, men de är fortfarande ganska mesiga i effekt och kraft. Om du vill ha en rejälare scooter som klarar lite mer och går lite fortare får du skaffa en egen.

Det finns elscootrar som kan köra över de tillåtna 20 km/h som du kan använda om du inte kör på allmän väg. Om du vill hålla dig till lagen och köra max 20 km/h kan du ändå vilja ha lite mer effekt så att inte scootern säckar ihop i en uppförsbacke. Tänk dock på att det är 250w som är maxgränsen för en cykel och därmed också en elscooter.

Egen elspark till sommarens alla äventyr

Egen elspark till sommarens alla äventyr

Att ha en egen elspark till sommarens alla äventyr gör att det blir enklare att ta sig ut till havet eller in till parken i stan.

En elsparkcykel är det bästa sättet att transportera sig under sommarens soliga dagar.

Vinterdäck till elsparkcykel

Vinterdäck till elsparkcykel

Finns det vinterdäck till elsparkcyklar? Inte än, men det borde inte vara långt borta nu när det blivit så populärt att ha sin egen elsparkcykel.

På grund av de små hjulen på en elspark kanske man inte vill köra i djup snö, men dubbdäck hade suttit fint när det är frost på morgonen eller när det kommer ett oväntat underkylt regn och vägbana blir hal trots att det inte är snö.

Förhoppningsvis får vi se vinterdäck till skotrarna redan till nästa vinter.

Är elscootern en cykel eller moped?

Är elscootern en cykel eller moped?

Transportstyrelsen har ännu inte en egen kategori för små enkla elfordon så vi behöver fortfarande klämma in scootern i en av de befintliga fordonstyperna. Trots att elscootern saknar pedaler verkar det ändå som den kan klassas som cykel.

För att klassas som cykel måste elsparkcykeln vara konstruerad för en maxhastighet på 20 km/h med en motor på max 250 watt. Men vad händer om elsparkcykeln går snabbare än 20 km/h eller har en motor som är starkare än 250 watt? Då är elscootern inte en cykel.

Om den inte är en cykel blir nästa försök att klassa det som en moped. Tyvärr tycker inte Transportstyrelsen att den kan klassas som moped då bromsarna "sannolikt inte klarar" det.

Tyvärr är det alltså fortfarande ganska otydligt vad som ska gälla för starka elsparkcyklar. Om de inte kan klassas som cykel och inte heller som moped är de fordon som inte får framföras på allmän väg.

Kräver elscootrar hjälm?

Kräver elscootrar hjälm?

Att köra elscooter kan vara väldigt roligt och såklart också väldigt farligt. Även om hastigheterna inte är så höga gör de små hjulen att det är lätt att köra omkull.

Våra trafikmiljöer är inte gjorda för ytterligare ett trafikslag vilket också kan göra att farliga situationer kan uppstå. Så behöver man ha hjälm?

Självklart ska du ha hjälm när du kör elsparkcykel! Det är inte ett lagligt krav, om du är över 15 år, men ingen vettig människa hade väl cyklat utan hjälm idag?

Är du under 15 år är det lagkrav på att ha hjälm när du cyklar och därmed också när du kör elscooter.

Var noga med reglerna när du kör elscooter/elsparkcykel

Var noga med reglerna när du kör elscooter/elsparkcykel

På grund av de många uthyrningsföretagen som hyr ut elsparkcyklar är det många nybörjare och slarviga personer som kör elsparkcykel. Det drabbar alla oss som kör ordentligt och regelmässigt.

Polisen har börjat genomföra kontroller i både Stockholm och Göteborg för att styra upp det trafikfarliga beteendet som många håller på med.

Kom ihåg att alltid använda hjälm och att det är förbjudet att skjutsa någon på en elspark. Om det är mörkt måste du ha belysning och reflexer fram och bak.

Och bara för att vi kör på små, smidiga fordon får vi inte köra mot rött. Det kan kosta ganska mycket i böter om man åker dit.

« Till start